«Κράτος εργολάβων»: Το REPORT #2 κυκλοφορεί το Σάββατο 22/10

Το δεύτερο τεύχος του REPORT, με θέμα «Κράτος εργολάβων», κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

report-cover_02-finalΔιαβάστε στο REPORT Οκτωβρίου:

Εργολαβία μου, αμαρτία μου: Ιστορικό των στενών σχέσεων εργολάβων και εξουσίας
«Από τη διώρυγα της Κορίνθου μέχρι τους σημερινούς αυτοκινητοδρόμους, η ιστορία του νεοελληνικού κράτους είναι και μια ιστορία μεγάλων έργων, με το δημόσιο χρήμα να μην πηγαίνει μόνο για την εκτέλεση των έργων αλλά και για τη σφυρηλάτηση σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τους κατά καιρούς εθνικούς εργολάβους». Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης.

Οι εργολάβοι και τα κανάλια τους
«Μία απλή ιδέα συνέχει το μεταπολιτευτικό έπος του κράτους των εργολάβων στις διάφορες εκδοχές του: δίπλα σε κάθε μεγαλοεργολάβο που σέβεται τον εαυτό του υπάρχει κι ένα μέσο ενημέρωσης να αναλάβει τη διπλωματία της υπόθεσης». Γράφουν οι Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και Γιάννης – Ορέστης Παπαδημητρίου.

Οικογένεια Μπόμπολα: Βαριά (σαν τσιμέντο) κι ευέλικτη (σαν… κανάλι)
«Ταυτίστηκε με τον χαρακτηρισμό εθνικός εργολάβος. Πρόκειται για τον όμιλο που αναλαμβάνει με καταιγιστική ταχύτητα να χτίζει δρόμους, σήραγγες, κτίρια, ενώ καθοριστική ήταν και η εμπλοκή του με τα ΜΜΕ. Το πιο σημαντικό προσόν του, όμως, ήταν ότι… έχτιζε γέφυρες. Πολιτικές και οικονομικές». Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος.

Γιώργος Περιστέρης: Η ενέργεια της αλλαγής
«Η αγνωμοσύνη είναι κακό πράγμα και αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο πολιτικός μηχανικός από τα Εξάρχεια και ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Γι’ αυτό και πάντοτε φροντίζει να δείχνει ότι ξέρει να εκτιμά και να αποκαθιστά όσους τον βοηθούν να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Παράλληλα αποδεικνύεται ιδιαίτερα διορατικός». Γράφει η Πηνελόπη Ράπτη.

Δάκης Ιωάννου: Ο αθέατος μεγιστάνας
«Αν για τον επικεφαλής της μπορεί να ειπωθεί πως ελάχιστοι τον γνωρίζουν για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, σε αντίθεση με τις συλλεκτικές και καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την εταιρεία J&P Άβαξ. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Ελλάδα, από κάτω θα τη βρεις. Και όχι μόνο στην Ελλάδα…» Γράφει η Ντίνα Ιωακειμίδου.

Χρήστος Καλογρίτσας: Ο «αεριτζής» που δεν πήρε τηλεοπτικό… αέρα
«Δάνεια, φοροδιαφυγή, βοσκοτόπια, ένας παραλίγο καναλάρχης και μια αποτυχημένη προσπάθεια κυβερνητικής διαπλοκής. Η υπόθεση Καλογρίτσα σημάδεψε όσο καμία άλλη τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πόνταρε στη δημιουργία ενός δικού της μέσου και ηττήθηκε παταγωδώς». Γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Siemens: Κάτι παραπάνω από ένα σκάνδαλο
«Δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα της έρευνας για τη Siemens, κανένας από τους 64 κατηγορούμενους δεν έχει λογοδοτήσει. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι απλώς η Δικαιοσύνη λειτουργεί με βραδείς ρυθμούς. Στις περιπτώσεις που εμπλέκεται η Siemens, όμως, η απουσία έρευνας είναι ο κανόνας». Γράφει o Κώστας Γυφτοδήμος.

Σκουπίδια και ενέργεια: Δουλειές που δεν τελειώνουν
«Η στροφή των εργολάβων στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην παραγωγή ενέργειας δείχνει την προσπάθεια για νέα πεδία επένδυσης, πέραν του οδικού δικτύου και των κτιρίων. Ταυτόχρονα γεννά νέα πεδία ανταγωνισμών και συγκρούσεων, σε ένα πεδίο με σημαντικές, αλλά πεπερασμένες, ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις». Γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου.

Εθνικοί εργολάβοι και έργα φαντάσματα: Μια ιστορία κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος
«Πολλά από τα μεγάλα έργα είναι σύγχρονα γεφύρια της Άρτας. Χρυσοπληρωμένες μακέτες και μελέτες. Ρήτρες που δεν εφαρμόστηκαν. Έργα που δεν παραδόθηκαν ποτέ και κόστισαν αδρά στο ελληνικό δημόσιο. Αυτοκινητόδρομοι που πληρώθηκαν πέντε και δέκα φορές πάνω από το κόστος κατασκευής τους. Η ιστορία των μεγάλων έργων στην Ελλάδα έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές και ασφαλώς τα δικά της φαντάσματα». Γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Καρτέλ εργολάβων: Ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις… νομιμοποίησέ το!
«Οι μνημονιακές συνθήκες αλλάζουν το πλαίσιο στις δημόσιες αναθέσεις. Η πίτα θα μοιράζεται πλέον σε μεγαλύτερα κομμάτια και λιγότερους συνδαιτυμόνες. Είναι πολλά τα λεφτά, βλέπετε, και οι δανειστές δεν θα το άφηναν έτσι». Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος.

Περιφήτεια Οδός, σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

 

REPORT
Μηνιαίο περιοδικό έρευνας

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

About REPORT (39 Articles)
Μηνιαίο περιοδικό έρευνας