Ο διάττων αστέρας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εμφανίστηκε ξαφνικά στην επικαιρότητα και δημιούργησε έναν ολόκληρο στρατό από μεγάλα και μικρά ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονταν μερικώς ή πλήρως από εκείνον και το alter ego του, τον Πέτρο Κυριακίδη. Και όσο ξαφνικά εμφανίστηκε, άλλο τόσο ξαφνικά κατέρρευσε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI -ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο γιος ενός μικροεπιχειρηματία από το Αιγάλεω αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση διανομής χημικών προϊόντων «Νεοχημική», όταν ο πατέρας του φεύγει αιφνιδιαστικά από τη ζωή. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, έχοντας πλέον αναπτύξει τη «Νεοχημική», ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εισάγει την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο και βλέπει μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια τις μετοχές της να καταγράφουν εξωπραγματική άνοδο: 1.400%. Ίσως να είναι τότε που αρχίζει να σκέφτεται ότι μπορεί να κυριαρχήσει στον χώρο των επιχειρήσεων.

Πουλάει την οικογενειακή επιχείρηση στον αμερικάνικο κολοσσό Carlyle αντί 750 εκατ. ευρώ και αρχίζει να εξαγοράζει διάφορες εταιρείες, τις οποίες συγχωνεύει δημιουργώντας τη φαρμακευτική Alapis. Όμως, ο Λ. Λαυρεντιάδης ονειρεύεται το μέλλον του ως τραπεζίτης. Αγοράζει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Omega Bank. Έτσι βρίσκεται να κάθεται σε διπλανές καρέκλες με τον αδερφό του μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, αλλά και με τον Νίκο Μπακατσέλο, εξάδελφο της συζύγου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κρίνοντας ότι η τράπεζα δεν έχει τις προοπτικές ανάπτυξης που ο ίδιος ήθελε, προχωρά σε δύο ακόμα κινήσεις. Αρχικά εξαγοράζει την Proton Bank και στη συνέχεια παίρνει το μερίδιο μετοχών του Μιχάλη Σάλλα στην Omega Bank και συγχωνεύει τις δύο τράπεζες. Διευθύνων σύμβουλος της Proton Bank αναλαμβάνει ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

 

Και ύστερα ήρθαν τα ΜΜΕ

Βρισκόμαστε πλέον στο 2008, όταν ο Λαυρεντιάδης έχει πάρει πίσω τη «Νεοχημική», με την Carlyle να αφήνει υπόνοιες ότι εξαπατήθηκε από την αρχική πώληση, καθώς η εταιρεία τελικά εμφάνιζε ζημιές. Κυκλοφορεί με τη φήμη του ανθρώπου που έχει εξαιρετικές σχέσεις με πολιτικούς και παράγοντες των ΗΠΑ. Οι εγχώριοι πολιτικοί και παράγοντες κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθούν στον κύκλο του. Εκείνος, από την άλλη, συνεχίζει να υλοποιεί το σχέδιό του και ξεκινά τη δυναμική είσοδο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Βρίσκει τον πολιορκητικό του κριό στο πρόσωπο του εκδότη Πέτρου Κυριακίδη. Ο δεύτερος πατέρας του Λαυρεντιάδη, που στάθηκε δίπλα του όταν ο βιολογικός του πατέρας έφυγε από τη ζωή, γίνεται πλέον ο άνθρωπος που ξεκλειδώνει τις πόρτες των ΜΜΕ. Η εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ του Κυριακίδη παίρνει αφειδώς δάνεια από την Proton Bank και ξεκινά να αγοράζει όποιο Μέσο πωλείται και –κατά προτίμηση– όποιο είναι υπερχρεωμένο. Το δίδυμο Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη ξεκινά να χτίζει μια αυτοκρατορία στον χώρο των εκδόσεων.

Πρώτο βήμα η αγορά της καθημερινής εφημερίδας Espresso αντί του –μάλλον παράλογου– ποσού των 61 εκατ. ευρώ, ενώ έπονται ηχηρές κινήσεις. Η ΝΕΠ αγοράζει ποσοστό 12,35% των μετοχών του Πήγασου, του ομίλου Μπόμπολα. Δηλαδή μερίδιο σε Mega, Έθνος, Θέμα, Ημερησία, Goal News, Αγγελιοφόρο, και e-go.gr. Συνεχίζει με το 10% του ΣΚΑΪ FM, το 10% του Red FM και τον πλήρη έλεγχο του Flash. Παίρνει το 50% των εκδόσεων Επίκαιρα από τις εκδόσεις Λιβάνη και το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γιώργου Κύρτσου στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες City Press, City Auto Moto και Sunday Press.

Τα χρήματα από την Proton Bank προς τη ΝΕΠ ρέουν ασταμάτητα, χωρίς η εταιρεία να υποχρεούται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ασταμάτητα συνεχίζεται και η εισβολή στα ΜΜΕ. Αντί 11 εκατ. ευρώ, η εταιρεία αγοράζει από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο το 49% της εφημερίδας Veto, λίγο πριν κλείσει. Παίρνει από τον ΔΟΛ τον πλήρη έλεγχο της –έτοιμης να κλείσει– Athens News, αλλά και του χρεωμένου περιοδικού Free. Συνεχίζει με την αγορά του πλήρους πακέτου του καναλιού Sport TV (πρώην Magic) αλλά και του Καναλιού 10 από τον Γιώργο Τράγκα. Παίρνει τον έλεγχο του site Nooz.gr και της αθλητικής εφημερίδας Score, την εφημερίδα Σφήνα και τη Financial Box, η οποία πουλούσε μόλις 300 φύλλα. Εξαγοράζει το 100% της εφημερίδας Ισοτιμία και του isotimia.gr αλλά και το 100% της Daily Press.

Δημιουργείται έτσι, ξαφνικά, όπως ακριβώς εμφανίστηκε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην επικαιρότητα, ένας ολόκληρος στρατός από μεγάλα και μικρά ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται μερικώς ή πλήρως από εκείνον και το alter ego του, Πέτρο Κυριακίδη.

Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος ήταν η αγορά της Ελευθεροτυπίας. Ο  Λαυρεντιάδης θέλει να πάρει τον έλεγχο της μεγάλης εφημερίδας, αλλά συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Μάνιας Τεγοπούλου. Καταφέρνει, συγκεντρώνοντας μετοχές από την ελεύθερη αγορά, να φτάσει να κατέχει το 10,14% της Χ. Κ. Τεγόπουλος και κάνει πρόταση ύψους 100 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το σύνολο των μετοχών μαζί με τα χρέη. Το δίδυμο Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη διαδίδει ότι «είμαστε η διάδοχη κατάσταση στα ΜΜΕ», αλλά η Μάνια Τεγοπούλου αντιδρά και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε συζητήσεις. Έτσι η αγορά της εφημερίδας δεν προχωρά ποτέ.

Από το 2003, που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εισήγαγε την οικογενειακή επιχείρηση «Νεοχημική» στο Χρηματιστήριο, χρειάστηκε μόλις 4 χρόνια για να δει τις μετοχές της να έχουν ραγδαία άνοδο. Τόσο περίπου, μία τετραετία δηλαδή, κράτησε και η εκστρατεία αγοράς οποιουδήποτε ΜΜΕ βρισκόταν στο διάβα του. Από το 2008, όπου ξεκίνησε την είσοδο στον χώρο των εκδόσεων, πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου 2012, όταν ο επιχειρηματίας συνελήφθη στην περιοχή της Βουλιαγμένης, κατηγορούμενος για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλά άλλα, για τα δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ που έδωσε ως πρόεδρος της Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του.

Ο Πέτρος Κυριακίδης, από την άλλη, κατηγορείται επίσης για το σκάνδαλο της Proton Bank μαζί με τον γιο του Γιώργο, ωστόσο οι δυό τους είχαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αποφύγουν τη σύλληψη, με τα σενάρια για το πού έχουν καταφύγει να είναι πολλά.

Ο Λαυρεντιάδης, ο άνθρωπος που κατηγορείται ίσως για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της τελευταίας δεκαπενταετίας, αγόρασε εκτός των άλλων την Ελληνική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων το 2009, επιχείρησε να μπει στον χώρο του ποδόσφαιρου και να πάρει τον έλεγχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός (χωρίς όμως να τα καταφέρει), ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη, χρηματοδοτώντας κατά καιρούς το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη. Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε από το Αιγάλεω και κατέληξε να συλληφθεί στη Βουλιαγμένη ήταν άλλος ένας διάττοντας αστέρας στον χώρο των ΜΜΕ, μπορεί όμως να υπερηφανεύεται ότι έφτασε να συνδιαλέγεται ως ίσος προς ίσο με μεγάλα ονόματα του χώρου. Λίγο πριν καταρρεύσουν τα πάντα.

About REPORT (39 Articles)
Μηνιαίο περιοδικό έρευνας
Αρέσει σε %d bloggers: